Το πολιτισμικό τραύμα ως μια αναπαράσταση ενός τραυματικού γεγονότος του παρελθόντος αποτελεί για τις ομάδες κεντρικό σημείο αναφοράς στην ιστορία τους γύρω από το οποίο οργανώνεται η συλλογική τους μνήμη και η ταυτότητα. Ωστόσο, ένα τραυματικό γεγονός- ή μια σειρά τραυματικών γεγονότων- μπορεί να επηρεάσει σε διαφορετικό βαθμό και τρόπο τα μέλη μιας ομάδας. Ως συνέπεια δημιουργούνται υπό ομάδες διαφοροποιό στοιχείο των οποίων είναι οι απώλειες και ο πόνος που βιώθηκε κατά το αρχικό γεγονός. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι Παλαιστίνιοι του Ισραήλ. Αν και αντιμετωπίζονται συνήθως ως μια ομοιογενής ομάδα, στο πλαίσιό της διακρίνονται ομάδες με διαφορετικό νομικό καθεστώς και κοινωνική θέση. Οι διαφορές τους βασίζονται στις απώλειες και τις δυσχέρειες που βίωσαν οι προηγούμενες γενιές κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948, της Παλαιστινιακής Καταστροφής. Μελετώντας τις περιπτώσεις τριών Παλαιστίνιων του Ισραήλ προσπαθούμε, αρχικά, να διερευνήσουμε τις συνέπειες των διαφοροποιήσεων αυτών στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ενσωματώνουν το αφήγημα του πολιτισμικού τραύματος στο προσωπικό τους αφήγημα και τις προεκτάσεις αυτού στην ερμηνεία της σημερινής πραγματικότητας. Στη συνέχεια, εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η ύπαρξη ατομικού τραύματος- σχετιζόμενου με την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει το άτομο και στο πλαίσιο της Ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης- την παραπάνω διαδικασία. Τα πορίσματα της ανάλυσης των περιπτώσεων φωτίζουν ζητήματα ενδοομαδικών και διομαδικών σχέσεων και εξηγούν τις στάσεις που διατηρούν τα άτομα απέναντι στη συνεχιζόμενη Ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την επίλυσή της.
Ανακοίνωση στην Ημερίδα με τίτλο: «Τραύμα και βία: προσωπικές και κοινωνικές διαστάσεις» που διοργάνωσε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας» και πραγματοποιήθηκε την 17η Φεβρουαρίου 2015 στο αμφιθέατρο «Αργυριάδης», κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Type
Text (Conference or workshop item (Abstract))
Scientific Coordinator
Χατζούλη, Αθηνά
Project Notes
Τίτλος Δράσης: Ηράκλειτος ΙΙ Τίτλος Πράξης: Συγκρούσεις, συλλογικό τραύμα και η ανάπτυξη της ομάδας και της ομαδικότητας σε ομάδες φοιτητών στις παλαιστινιακές περιοχές και το Ισραήλ. Συγκίνηση, συναισθήματα και διαμεσολάβηση μέσα από ένα ψυχοδυναμικό πλαίσιο ανάλυσης.